Pianola Vereniging

Pianola Vereniging

Wat is een pianola? Het woord Pianola was oorspronkelijk een beschermd handelsmerk van een Amerikaans bedrijf dat automatisch spelende piano’s maakte, de Aeolian Company. Reeds geruime tijd is het een soortnaam die gebruikt wordt voor een groot aantal verschillende merken historische, automatisch spelende piano’s en vleugels die rond 1900 tot 1930 zeer populair waren.

Kenmerkend voor de pianola is dat het instrument speelt door middel van papieren rollen met gaatjes (perforaties) en dat de werking berust op luchtdruk. De pianola is het resultaat van een reeks technische ontwikkelingen aan het eind van de 19de eeuw die geresulteerd heeft in het ontstaan van een apparaat dat in staat was een piano of een vleugel te bespelen. In 1897 werd voor het eerst een dergelijk apparaat gebouwd. De behoefte hieraan was groot, veel mensen hadden een piano in huis die vaak tot het standaardmeubilair behoorde of als statussymbool diende. In veel gevallen was er niemand in huis die piano kon spelen.

De Nederlandse Pianolavereniging, de NPV, stelt zich ten doel de nog bestaande pianola’s te behouden, te restaureren en er belangstelling voor te wekken.

De Steck Pianola zal gedemonstreerd worden door Niels Berkers & Marcel Veel.

Locatie: Museum Vreeburg

www.pianolavereniging.nl

 

–  Overzicht Deelnemers 2017   –